Tuesday, July 16, 2019

#တမနဲထိုးနည္း_3_နည္​း....

#တမနဲထိုးနည္း_3_နည္​း....



#အဆင္ေျပမဲ့နည္းေလးအသံုးျပဳနိုင္ရန္ျဖစ္ပါတယ္…
+++++++++++++++++++++++++%

#ထမနဲ_အလြယ္နည္း.
****************
*လြယ္ကူျပီး အခ်ိန္အျကာျကီး ထိုးစ၇ာမလိုပဲ စားလို ့ေကာင္းတဲ့ ထမနဲ ထိုးနည္းပါ။

*အိစံကေတာ့ ေကာက္ညွင္းအမည္းနဲ ့လုပ္တဲ ့ထမနဲ ကိုျကိုက္ေတာ့ ေကာက္ညွင္းအမည္းကိုပဲသုံးထားပါတယ္။ ေကာက္ညွင္းအမည္းနဲ ့ဆိုေတာ့ နွမ္းကိုလဲ အျဖဴကိုပဲ သုံးထားပါတယ္။ ဒီ နည္းက အမ၀မ္းကြဲ တေယာက္ ကသင္ေပးထားတာပါ။

#ပါ၀င္ေသာပစၥည္းမ်ား..

၁။ *ေကာက္ညွင္းအမည္း (သို ့) အျဖဴ - ဆန္ခ်ိန္ခြက္ ၂ ခြက္ (ထမင္းေပါင္းအိုးမွာပါတဲ ့ဆန္ခ်ိန္ခြက္)

၂။ *နွမ္းအျဖဴ - ထမင္းစားဇြန္း ၂ ဇြန္း
(ေကာက္ညွင္း အျဖဴကို သုံးလွ်င္ နွမ္း အမည္း ထမင္းစားဇြန္း ၁ ဇြန္း နွင့္ နွမ္းအျဖဴ ထမင္းစားဇြန္း ၁ ဇြန္း)

၃။ *အုံးသီး အဖတ္- ၁ ခြက္ (သို ့) လက္တဆုပ္စာ

၄။ *ေျမပဲ - ခြက္ တ ၀က္

၅။ *ဂ်င္း - လက္တဆစ္

၆။ *ဆီ - ခြက္ ေလးပုံ သုံးပုံ

၇။ *ဆား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္း ခြဲ

#ျပဳလုပ္နည္း...

၁။ *ဂ်င္းကို အေခ်ာင္းေလးမ်ားျဖစ္ေအာင္ လွီးထားပါ။ ေျမပဲ တ၀က္ကို ေထာင္းထားပါ။ (အ၇မ္းညက္စ၇ာမလိုပါ။) ေနာက္ထပ္ ေျမပဲ တ၀က္ကို အလုံးကြဲ၇ုံ ပဲ ေထာင္းပါ။

၂။ *ေကာက္ညွင္း အမည္းကို ေပါင္းအိုးထဲမွာ ထည့္ရ်္ ေ၇အမွတ္ ၄ မွာထားျပီး ထမင္းခ်က္တဲ ့အတိုင္းခ်က္ပါ။ ေကာက္ညွင္းက်က္လွ်င္ ၁၅ မိနစ္ ခန္ ့အဖုံးမဖြင့္ပဲ နွပ္ထားပါ။ (ေရနည္းနည္း က်န္ေနတတ္ပါတယ္။) 

၃။ *ထမနဲ ထိုးမည့္ ဒယ္အိုးထဲ တြင္ ဆီထည့္ရ်္ ဆီ က်က္ လာလွ်င္ အုံးသီးဖတ္ မ်ားထည့္ေျကာ္ပါ။ အနီေ၇ာင္ သန္းလာလွ်င္ အုံးသီးဖတ္မ်ားကို ဆယ္ထားပါ။

၄။ *အုံးသီးဖတ္ ေျကာ္ထားေသာ ဆီထဲကို ဂ်င္း ထည့္ပါ။ ဂ်င္း အနံ ေမြွးလာလွ်င္ ခ်က္ထားေသာ ေကာက္ညွင္းမ်ားကို ထည့္ပါ။ ထမင္းအိုးထဲ မွာ ေရအနည္းငယ္ က်န္ေနခဲ ့လွ်င္ အဲေ၇ကိုပါထည့္ရ်္ လုံးပါ။ ဆားထည့္ပါ။ ၅ မိနစ္ေလာက္ လုံးျပီးလွ်င္ အနည္းငယ္ ညက္ေအာင္ေထာင္းထားေသာ ေျမပဲမ်ားကိုထည့္ပါ။ ၁၅ မိနစ္ (သို ့) မိနစ္ ၂၀ ခန္ ့ေရေျခာက္ျပီး ေကာက္ညွင္း မ်ား လံုးလာျပီး ဆီျပန္လာသည္အထိ ထိုးပါ။ 

၅။ *ေရေျခာက္ျပီး ေကာက္ညွင္းမ်ားလုုံးလာလွ်င္ နွမ္း၊ အလုုံးကြဲ၇ံုုေထာင္းထားေသာေျမပဲ နွင့္ ေျကာ္ထားေသာ အုုံးသီးဖတ္ တ၀က္ကိုု ထည့္ရ်္ ေမြွပါ။ အကုုန္ နွံ ့လွ်င္ မီးဖိုုေပၚမွ ခ်ပါ။

၆။ *ပန္းကန္ထဲတြင္ထမနဲ ကိုု ထည့္ ခ်န္ထားေသာ အုုံးသီးဖတ္ေျကာ္ကိုု အေပၚက ျဖဴးျပီး သုုံးေဆာင္နိုုိင္ပါျပီ။

(၁ ခြက္= 1 Cup= 240 ml, ထမင္းစားဇြန္း = 1 Tablespoon = 15ml, လက္ဖက္၇ည္ဇြန္း= 1 Teaspoon = 5 ml)

Credit: Ei San's Homemade Inspiration

#ထမနဲ...(​ေနာက္​တစ္​နည္​း)
*********************

*ေကာင္ၫွင္းဆန္ႏို႔ဆီဘူး၂ဘူးကိုေရ၆နာရီေလာက္စိမ္ပီးဇကာနဲ႔စစ္ထားပါ..

*အုန္းသီးတလံုူကိုပါးပါးေလးေတလွီး
ပီးဆီနဲ႔ႂကြပ္ေအာင္ေၾကာ္ထားပါ....

*ၾကက္သြန္ျဖဴ၁၀သားခန္႔အခြံခြာထားပါ(ဥတလံုး)..
.
*ဂ်င္း၅က်ပ္သားခန္႔ပါးပါးလွီးထားပါ..

*ေျမပဲဗူးတဝက္ေလွာ္ထားပါအခြံခၽြတ္ထားပါ....

*ဆီကိုေတာ၃၀သားခန္႔သံုးထားပါတယ္...

*ႏွမ္းမဲဗူးတဝက္ကိုေမႊးေအာ္ေလွာ္ထားပါ....

*ပထမဦးဆံုးထိုးမဲ့ဒယ္အိုးထဲေရစစ္ထားတဲ့​ေကာက္ၫွင္းေတထည့္ပီးနီညိဳေရာင္သန္းလာေအာင္ေလွာ္ပါတယ္...

*ဆီ၂၀သာကိုဒယ္အိုးထဲထည့္ပီးဂ်င္းနဲ႔ၾကက္သြန္ျဖဴကိုဆီသတ္ပီးေလွာ္ထားတဲ့ေကာက္ၫွင္းေတထည့္ကာသမေအာင္ေရာေၾကာ္ပါ...

*ဆားထမင္းစားဇြန္းတဇြန္းထည့္ပါ..ေရ၁လီတာခန္႔ေကာက္ၫွင္းျမဳတ္ေအာင္ထည့္ပီးအဖံုးအုပ္ပီးႏွပ္ေပးပါ..မၾကာမၾကာအေပၚေအာက္လွန္ေပးပါ...

*ေကာက္ၫွင္းႏွပ္ရင္ေျမပဲႏွမ္းအုန္းသီးေၾကာ္တို႔ကိုထည့္ေရာေမႊပီးသမေအာင္ေယာင္မနဲ႔ထိုးေမႊေပးပါ..က်န္တဲ့ဆီ၁၀သားကိုထပ္ထည့္ပီးေမႊေပးပါ..
ပံုထဲကအတိုင္ျဖစ္လာရင္မီးပိတ္အေအးခံပီးစားဖို႔အသင့္ျဖစ္ပါပီရွင္

​ေပးပို႔သူ - Yamin Swe
အမွတ္​စဥ္​ - ၄၁
Fancooking #shareyourrecipes
My food myanmar
============================

#ထမနဲထိုးနည္း...
************

*ထမနဲ အခ်ိဳး 
ဒီအခ်ိဳးဟာ ေရွးၿမန္မာလူၾကီးမ်ားလက္ဆင့္ကမ္းလာ
တဲ့အခ်ိဳးၿဖစ္သလို 
ဆရာမၾကီးခင္ခင္ထူးရဲ.မအိမ္ကံ၀တၳဳ ထဲမွာလည္းေဖာ္ၿပထားတာေတြ.ရ
ပါတယ္ ( စကားခ်ပ္ )

(၁) ေကာက္ညွင္းဆန္.......(၄)ၿပည္
(၂ )ေၿမပဲ.......................(၈၀) က်ပ္သား..
(၃)ႏွမ္းဆီ(သို.)ေၿမပဲဆီ.... (၁)ပိႆာ
(၄) ႏွမ္းေစ့( မဲ+အၿဖဴ )......(၃၂) က်ပ္သား
(၅) အုန္းသီးစိတ္..............(၂၀) က်ပ္သား..
(၆) ဆား.........................(၇) က်ပ္သား.
(၇) ခ်င္း..........................(၁၅) က်ပ္သား 

#ထမနဲမထိုးခင္...

 *ေကာက္ညွင္းဆန္ေတြကိုေရေဆးၿပီးအနည္းဆုံး (၃) နာရီခန္.ၾကိဳတင္ေရစိမ္ထားရပါမယ္...။

*ေၿမပဲေတြကို ေလွာ္ၿပီးအခြံေတြေၿပာင္စင္ေနေအာင္သန္.စင္ပါ ။ ၂ ၿခမ္းကြဲသြား
ေအာင္လက္ဖေနာင့္ေလးနဲ ဖိလွိမ့္ထားေပးပါ။
(အလြယ္သုံးေၿမပဲဆားေလွာ္ေတြမသုံးပါႏွင့္ )

*နွမ္းေတြကိုလည္း သန္.စင္ၿပီး(လိုအပ္ပါက) ေလွာ္ထားပါ။

*အုန္းသီးေတြကို အေနတာ္ပါးပါးလွီးစိတ္ပါ ၊ ေၾကာ္ၿပီးထည့္မယ္ဆိုရင္ ေနပူမွာ(၃) နာရီေလာက္ဇကာႏွင့္ၿဖန္.လွန္းထားပါ။

*ခ်င္းေတြကိုအခြံခြါ ေရေဆးၿပီး..မွ်င္မွ်င္ေလးေတြလွီးပါ။

*ေရစိမ္ထားတဲ့ေကာက္ညွင္းေတြကို ဇကာႏွင့္ေရစင္ေအာင္စစ္ထားပါ။

*ပထမဆုံး မိုးၿဗဲဒယ္ မွာဆီကိုအပူေပးၿပီး အုန္းသီးေတြကိုေရႊအိုေရာင္ရေအာင္ေၾကာ္ၿပီးဆီစစ္ထားပါ ။

*ထိုဆီထဲမွာပဲ ခ်င္းကို ဆီသတ္ပါ ။ အနံ.ေမႊးၿပီးႏြမ္းလာလွ်င္ ေရစစ္ထားတဲ့ေကာက္ညွင္းဆန္ေတြထည့္ေပါင္းကာ...သစ္သားေယာင္းမအရွည္ႏွင့္ေမႊေပးပါ ( ေၾကာ္ခ်င္ဟန္ၿပဳ ပါ ) 

*ဆီနဲ.ေတြ.ၿပီးေကာက္ညွင္းေတြအေၾကာတင္းသြားၿပီဆိုမွ...ဆားၿဖင့္အရသာသြင္းပါ ၊

*ေကာက္ညွင္းဆန္အထက္ ေရ လက္ ၂ ဆစ္ခန္.ထည့္ၿပီး..စေကာၾကီးၾကီးမ်ားကိုလက္ကိုင္ကြင္းတပ္ထားေသာအဖုံးမ်ားႏွင့္ ဖုံးထားပါ ။

*ေရမခမ္းခင္အထိေတာ့ (၁၀ ) မိနစ္တစ္ခါေလာက္ေယာင္းမနဲ.ႏွံ..ေအာင္ေမႊေပးရပါမယ္..။

*ေရခမ္းသြားၿပီဆိုရင္ေတာ့ မီးေတာက္ေတြကိုေလွ်ာ့ခ်ၿပီး...ငွက္ေပ်ာဖက္အုပ္အဖုံး ၊ ဖုံးကာ ႏွပ္ေပးရပါမယ္...။

*ကြ်မ္းက်င္သူတစ္ဦးက စမ္းသပ္ၿပီးလို.ႏွပ္ၿပီဆိုကာမွ သစ္သားေယာင္းမကိုင္ၿပီးေမႊသူ၂ဦးရဲ.ေယာင္းမအရင္းကေနကိုင္ၿပီးေကာက္ညွင္းေတြကိုပြတ္ေခ်ေပးရပါတယ္( ထိုအလယ္လူေနရာကိုထမနဲကြ်မ္းက်င္သူအိုးသူၾကီးမ်ားတာ၀န္ယူတာမ်ားပါတယ္ )

*ထိုအခ်ိန္မွပဲ အိုးသူၾကီးညႊန္ၾကားခ်က္အတိုင္း ႏွမ္း ၊ ေၿမပဲ ၊ အုန္းသီးေၾကာ္(သို.) အစိမ္းမ်ားကို ထည့္ကာ သမသြားေအာင္နယ္ေပးပါမွ..ေကာင္းမြန္တဲ့ ထမနဲ ကိုရရိွတာၿဖစ္ပါတယ္..။

(မွတ္ခ်က္)ကြ်န္ေတာ့္ငယ္ဘ၀ႏွစ္စဥ္အိမ္မွာထမနဲ ထိုးေတာ့..မိုးၿဗဲဒယ္ၾကီးေတြတည္ဖို. ေၿမၾကီးကို တြင္းတူးၿပီး အုတ္နီခဲမ်ားနဲ.ခေနာက္ဆိုင္ၿပဳလုပ္ကာမီးဖို(ယာယီၿပဳလုပ္တတ္ပါတယ္ ) 

*ဒီလိုၿပဳလုပ္တာဟာ မီးအရိွန္ေၾကာင့္လူပင္ပန္းမွဳကိုသက္သာ​ေစသလို ေလတိုက္ႏွဳန္းေတြေၾကာင့္မီးညြန္.
ေတြမလွဳပ္ရွားေစပဲထိေရာက္တဲ့အပူရိွန္ကိုရရိွေစတယ္လို.ဆိုပါတယ္

*နယ္တဲ.အခ်ိန္လည္းထိုၾကြင္းမ်ိဳးမွာၿပဳလုပ္ေလ့ရိွပါတယ္။
အားနဲ.အင္နဲ.ၿပဳလုပ္( နယ္တဲ့အခ်ိန္မွာလည္းဒယ္အိုးဖင္ၿငိမ္ၿပီးေမႊသူေရာ၊ၾကိတ္ေခ်သူကိုပါ သက္သာေစသလို မုန္.ကိုလည္းမိမိလိုခ်င္တဲ့အေနအထားေရာက္တယ္လို. ထမနဲအိုးသူၾကီးမ်ားထံမွမွတ္သားဖူးပါတယ္..။

#ထမနဲထိုးနည္းကဗ်ာ
*************

*ထမနဲ ထိုးရန္ဖို.. စာခ်ိဳးလို.မွာခဲ့မယ္...

*တစ္စိတ္ဆန္သည္ေကာက္ညွင္းရယ္ႏွင့္ 
တစ္ပိႆာ ဆီအမွန္သြင္းပါလို. 
ခ်င္း( ဂ်င္း) က သုံးဆယ္
ေၿမပဲၿဖဴေလွာ္တစ္ခြက္ကယ္ႏွင့္ 
အုန္းသီးဆန္အတူဖတ္ပါလို. 
ႏွမ္းမၿပတ္ဤနည္းႏွယ္
ေရစင္ၾကည္ပထည့္ရိုး
လက္ႏွစ္သစ္သာပ ၊ တြက္စစ္ကာခ်ိန္ဆယ္သားရယ္ႏွင့္
ေရာေႏွာကလူအမ်ားတို.ရယ္ 
အားသစ္လို.ထိုး ...။

( အမည္မသိ )

KokoPwar

Photo credit

ေမတၱာျဖင့္…

No comments:

Post a Comment